Aller au contenu principal

Physiologie de la Nutrition et du Comportement Alimentaire (PNCA)

Présentation du laboratoire

L'objectif des recherches de l'unité PNCA est d'évaluer comment les variations de l'apport protéique, en qualité et en quantité, influent sur la physiologie, le métabolisme et le comportement alimentaire dans différentes situations physiologiques ou physiopathologiques, et quelles en sont les répercussions sur la santé. L'apport en protéines est un facteur déterminant de l'homéostasie corporelle et le rôle de l'apport protéique, en interaction avec les autres nutriments énergétiques, dans les processus d'homéostasie et de rupture d'homéostasie est une question de santé publique. L'établissement de critères de référence de la qualité de l'apport protéique, pour la satisfaction des besoins selon les conditions physiologiques, est une question d'actualité dans le contexte des réflexions sur l'équilibre entre les sources de produits d'origine animale et végétale, et la recherche de nouvelles sources de protéines. Les recherches de l'unité questionnent de manière holistique les répercussions de la transition protéique sur la santé humaine.

Les 20 dernières publications

Titre Auteurs Date de publication Source
Context and Perspectives for Establishing a Novel Database for Protein Quality of Human Foods, as Proposed by a Joint Food and Agriculture Organization of the United Nations/International Atomic Energy Agency Expert Technical Meeting in October 2022 Juliane Calvez 01/02/2024 Journal of Nutrition
True Ileal Amino Acid Digestibility and Protein Quality of <sup>15</sup>N-Labeled Faba Bean in Healthy Humans Suvi T Itkonen, Juliane Calvez, Gheorghe Airinei, Martin Chapelais, Nadezda Khodorova, Moulay Sahaka, Robert Benamouzig, Claire Gaudichon 01/01/2024 Journal of Nutrition
Environmental pressures and pesticide exposure associated with an increase in the share of plant-based foods in the diet Hélène Fouillet, Elie Perraud, François Mariotti 01/12/2023 Scientific Reports
Dietary bile acid supplementation in weaned piglets with intrauterine growth retardation improves colonic microbiota, metabolic activity, and epithelial function François Blachier 01/12/2023 Journal of Animal Science and Biotechnology
Differential effects of milk proteins on amino acid digestibility, post-prandial nitrogen utilization and intestinal peptide profiles in rats Nathalie Atallah, Claire Gaudichon, Dalila Azzout-Marniche, Nadezda Khodorova, Martin Chapelais, Juliane Calvez 01/07/2023 Food Research International
Ranking food products based on estimating and combining their microbiological, chemical and nutritional risks: Method and application to Ready-To-Eat dishes sold in France François Mariotti 01/07/2023 Food Research International
Higher adherence to the EAT-Lancet reference diet is associated with higher nutrient adequacy in the NutriNet-Santé cohort: a cross-sectional study François Mariotti 01/06/2023 American Journal of Clinical Nutrition
Digestive and metabolic bioavailability in healthy humans of <sup>15</sup>N-labeled rapeseed and flaxseed protein incorporated in biscuits Romain Tessier, Juliane Calvez, Gheorghe Airinei, Nadezda Khodorova, Martin Chapelais, Daniel Tomé, Robert Benamouzig, Claire Gaudichon 01/05/2023 American Journal of Clinical Nutrition
Automatic recognition of food bacteria using Raman spectroscopy and chemometrics: A comparative study of multivariate models O. H. Dib, Christophe B.Y. Cordella 01/05/2023 Vibrational Spectroscopy
New Insight into the Understanding of Muscle Glycolysis: Sestrins, Key Pivotal Proteins Integrating Glucose and Leucine to Control mTOR Activation Dalila Azzout-Marniche 01/04/2023 Journal of Nutrition
Obesogenic diet leads to luminal overproduction of the complex IV inhibitor H<inf>2</inf> S and mitochondrial dysfunction in mouse colonocytes Mireille Andriamihaja, Annaïg Lan 01/04/2023 FASEB Journal
No Nutritional Lessons Can Be Learned from a Misspecified and Overrestricted Model with No Sensitivity Analysis François Mariotti, Jean François Huneau, Hélène Fouillet 01/03/2023 Journal of Nutrition
Compared with Milk Protein, a Wheat and Pea Protein Blend Reduces High-Fat, High-Sucrose Induced Metabolic Dysregulations while Similarly Supporting Tissue Protein Anabolism in Rats Gaïa Lépine, Jean François Huneau, Véronique Mathe, Dominique Hermier, François Mariotti, Hélène Fouillet 01/03/2023 Journal of Nutrition
Editorial: Beyond traditional roles for amino acids François Mariotti 01/03/2023 Current Opinion in Clinical Nutrition and Metabolic Care
Caecal digestibility as an approximation of ileal protein digestibility evaluation in rats Florence M. Guillin, Claire Gaudichon, Nadezda Khodorova, Juliane Calvez 08/02/2023 Journal of Nutritional Science
Rats chirp with their mouth full: During an experimental meal, adult male Wistar rats emitted flat ultrasonic vocalisations upon feeding Gaelle Champeil-Potokar, Léa Kreichati, Olivier Rampin, Isabelle Denis, Nicolas Darcel, Vincent Bombail 06/02/2023 Frontiers in Behavioral Neuroscience
Role of liver AMPK and GCN2 kinases in the control of postprandial protein metabolism in response to mid-term high or low protein intake in mice Tristan Chalvon-Demersay, Claire Gaudichon, Joanna Moro, Patrick C. Even, Nadezda Khodorova, Julien Piedcoq, Daniel Tomé, Dalila Azzout-Marniche 01/02/2023 European Journal of Nutrition
Indispensable Amino Acid Digestibility of Moroccan Fava Bean Using the Dual Isotope Method in Healthy Adults Juliane Calvez, Nadezda Khodorova, Daniel Tomé, Claire Gaudichon 01/02/2023 Journal of Nutrition
Food Consumption, Nutritional Intakes, and the Role of Milk Formulas in Nutrient Adequacy among Young Children from Birth to 2 Years Living in Urban Algeria Alice Busnel 22/01/2023 Public Health Nutrition
Dietary protein consumption profiles show contrasting impacts on environmental and health indicators Elie Perraud, Juhui Wang, Marion Salomé, François Mariotti 15/01/2023 Science of the Total Environment

Nombre de publications du laboratoire par domaine scientifique (2016-2021)

Chaque publication du laboratoire peut être rangée dans une ou plusieurs disciplines scientifiques : la figure ci-dessus présente le nombre de publications du laboratoire pour chaque discipline de la classification ASJC (Elsevier)